Popinstituut

Muziekblog – Muziek, Festivals & meer

Waar moet jouw nieuwe studio aan voldoen?

| Geen reacties

Een eigen studio is voor veel muzikanten een ultieme droom. Je eigen plek om je eigen muziek op te nemen. Het huren van een studio is vaak een dure aangelegenheid, waardoor het interessant kan zijn om te sparen voor een eigen studio. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als dat je zelf wil, maar dromen mag altijd. Om het maximale uit je studio te halen, is het handig om met een aantal zaken goed rekening te houden. Wij zetten een aantal punten voor je op een rij, die van belang zijn als je over een eigen studio nadenkt.

Locatie

Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een studio in je eigen huis te hebben, maar dit is voor velen nog een stapje te ver. Kijk daarom eens in de buurt of je een ruimte kan huren of kopen om die vervolgens in te richten als studio. Stel jezelf de vraag hoe ver je maximaal van huis wil gaan om in je studio te komen. Een uur in de auto zitten om in je studio te komen zal voor velen geen optie zijn. Kijk ook goed naar de omgeving. Deel je het pand bijvoorbeeld met een bedrijf waarmee je het liever niet wil delen, zoals een bedrijf dat veel lawaai produceert of veel mensen of bezoekers ontvangt.

Blijf binnen je budget

Specialisten op het gebied van muziek weten er alles van, kwaliteit kost geld. Je kunt vele euro’s besteden aan allerlei onderdelen van een muziekstudio, maar je kunt ook zeker met een klein budget een mooie studio inrichten. Je hebt allereerst een goede computer nodig en de juiste apparatuur zoals een audio interface en eventueel een mengpaneel. Wellicht ken je andere muzikanten die deze spullen in goede staat aan je willen doorverkopen. Dat kan een mooie besparing opleveren.

Goede faciliteiten

Een muzikant die bezig is met nieuwe muziek kan al snel uren achter elkaar in de ruimte aanwezig zijn. Om je tijd hier zo aangenaam mogelijk te maken, moet je zorgen voor de juiste faciliteiten. Zo is een keuken fijn om te hebben, maar zijn ook sanitaire ruimtes geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld ook aan goede verbindingen voor internet en tv. Voor je een keuze maakt voor een ruimte, kun je internet en tv vergelijken om te zien of dat beschikbaar is op jouw locatie. TV is natuurlijk niet noodzakelijk, dus kun je ook alleen internet vergelijken en daar een abonnement voor afsluiten.

Een muziekstudio is de droom van veel muzikanten, maar is wel een droom met een prijskaartje. Als je het goed en slim aanpakt, kun je er zelfs met een relatief klein budget iets moois van maken. Dit zijn misschien wel jouw eerste stappen naar een carriere als professioneel muzikant.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.