Popinstituut

Muziekblog – Muziek, Festivals & meer

Nieuw op Popinstituut: juwelen uit de jungle

| Geen reacties

Door: Mike Thielman

Elke beginnende muziekartiest slash muziekband loopt hier tegenaan: hoe krijg ik mijn muziek onder de mensen? Hoe krijg ik er voor elkaar dat iedereen op de wereld (al gauw bijgesteld naar iedereen in Nederland) ondervindt hoe geniaal ik muzikaal wel niet ben? Men heeft Facebook, Twitter, Tumblr, Spotify, SoundCloud, Deezer, Hyves, Google+, YouTube – noem alle sociale media maar op – tot je beschikking hebt, maar toch… Hoe kom je buiten je eigen (virtuele) vriendenkring? Een goede review van een persoon ver buiten je vriendenkring zou kunnen helpen. Een goede review van een VIP of instantie zet helemaal zoden aan de dijk. Maar hoe kom je daar, als je geen kruiwagen hebt?

To be reviewed

Voor bijna elk product is wel een prijsvergelijksite te vinden waar men ongezouten zijn of haar mening op kan achterlaten, behalve… voor muziek. Buiten wat reviews van het Oor en nu.nl is er weinig te vinden op het web. En als er al reviews beschikbaar zijn op het web, is dat vaak alleen van gearriveerde artiesten. Je moet wel heel erg uit het oog springen, wil je opgemerkt worden en vaak is dat alleen door Giel. Dan maar een clip met een dansje, wat Koreanen om je heen , of je schudt je gek in Harlem, maar dat soort grappen is niet aan iedereen besteedt, budgettair of moreel gezien. Vroeger was er nog Fret waar je je materiaal kwijt kon, maar dat blad is helaas ter ziele. Rucksichlos je demo naar Giel sturen, is net als deelnemen aan de Staatloterij en ondanks het niet te overziene aanbod aan talentenjachten blijft het feit dat de hele wereld in typebereik is en toch mijlenver weg.

Arme reviewer

Aan de andere kant van het web zit Giel, de VIP, de recensist van het Oor, nu.nl en menig redactielid van de zoveelste talentenjacht. Deze persoon krijgt elke dag tientallen demo’s in zijn of haar mailbox gedropt van muzikanten die denken artiest te zijn, geniaal te zijn. Na nummer #481 van artiest Doorsnee vallen de oren van het hoofd, murw van alle onkunde die uit de speakers komen geschald. Al deze demo’s vormen zich een wildernis, een jungle en probeer dan maar eens net dat éne juweel dat de wereld versteld zal doen staan met haar schittering, uit de jungle te plukken.

Juwelen gevraagd

Al met al is het dus niet makkelijk om, ondanks het grote bereik dat je tot je beschikking hebt, je creatie aan de wereld kundig te maken en ik wil je er graag bij helpen. Nu heb ik niet de pretentie dat ik een VIP ben, maar ik ben wel iemand ver buiten je (virtuele) vriendenkring. Dus… heb je een mooie plaat gemaakt het afgelopen jaar, is dit je eerste (of tweede) en vind je dat dit hèt album van het jaar in indieland kan worden, schroom niet en stuur mij een demo met biografie van jou en/of je band, liefst nog met een live videoclip als je die hebt, naar het volgende emailadres: info@popinstituut.nl
Alleen de juwelen uit de jungle zullen aan bod komen. Om een voorbeeld te geven: hierbij het juweel uit de jungle dat ik deze maand gevonden heb.

Meryl & a Bit of Yellow – Chance

Meryl & a Bit of Yellow
Meryl & a Bit of Yellow is een singer songwritester uit het Oosten van Nederland. Gewapend met een akoestische gitaar, haar mierzoete stem en mooie teksten trekt ze vrolijk de wijde artiestenwereld in, gesteund door haar schitterende debuut EP getiteld Chance.

Ze beschrijft zichzelf als een mix bestaand uit Johnny Cash met het friszoete van Regina Spektor, maar ik zou het beschrijven als een mix van zoet en lief met een vleugje ondeugend: muziek dat je onbewust  en ongewild doet glimlachen. Zij is een natuurtalent met een goed gevoel van compositie, die ook nog eens Engelstalig met Nederlandstalig afwisselt. Noem het jeugdig onbezonnenheid, of noem het lef: het is zeker opvallend. Ook in levende lijve grijpt ze je bij de kladden om je vervolgens lief in slaap te zingen. In elk geval is het een EP dat zeker de moeite waard is om te beluisteren en ga haar zien en horen… Je kunt haar bestellen en in je eigen woonkamer laten spelen, dus er is geen excuus te bedenken!

Bronnen:
Website: http://merylandabitofyellow.nl/
Spotify: Meryl & a Bit of Yellow – Chance

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.