Popinstituut

Muziekblog – Muziek, Festivals & meer

speedverslaving changesggz

De onverwachte voor- en nadelen van muziek

| Geen reacties

Misschien weet je al dat muziek een hoop voordelen biedt. Als je bijvoorbeeld hardloopt merk je dat je het langer volhoudt met muziek op. Verder wist je misschien ook al dat muziek je humeur verbetert. Maar wist je ook dat als je tijdens een operatie muziek luistert je daarna minder verslavende pijnstillers gebruikt? En dat het ook nadelen kent? In dit artikel lees je nog meer onverwachte voor- en nadelen hiervan!

Minder kans op verslaving op pijnstillers

Hierboven werd het al verklapt: wanneer patiënten tijdens een operatie muziek luisteren via een koptelefoon hebben zij minder medicatie nodig. Het onderzoek werd gehouden onder vijfduizend patiënten die een operatie ondergingen. De onderzoekers vermoeden dat ze hierdoor een manier hebben gevonden om het gebruik van verslavende middelen te beperken.

Muziek werkt hetzelfde als drugs

Muziek heeft hetzelfde effect op je hersenen als seks en drugs. Ieder volk of stam luistert ernaar. Het gerucht gaat dat muziek de samenhorigheid stimuleert. Zo zingen mensen in een koor waarschijnlijk dus om de band onderling te verbeteren.

Muziek stimuleert ook de aanmaak van dopamine in je hersenen. Dit stofje geeft je een gelukkig gevoel. Dit krijg je ook als je seks of drugs gebruikt. Er zijn maar weinig mensen op de wereld die niet van muziek houden. Dit zijn er tussen de 4 en 5 procent.

Muziek als afleiding

Ben je met een vervelende taak bezig? Of ben je verslaafd? Muziek is een ideale afleiding om bijvoorbeeld niet aan je speedverslaving te denken. Het is niet verstandig om alleen maar aan je drugsverslaving te denken. Hierdoor raak je overspannen. Ga bijvoorbeeld zo nu dan er lekker op uit, door bijvoorbeeld naar een popconcert te gaan of de bioscoop te pakken. Het is slimmer om steun te zoeken bij je familie en vrienden en hen te vragen om hard tegen je zijn.

Het bevordert de productiviteit op kantoor

Muziek bevordert de productiviteit op kantoor. Uit onderzoek van Universiteit van Miami blijkt dat je beter presteert als je naar muziek luistert. Ook word je creatiever in je hoofd. Met name als je aardig moet nadenken, zoals het maken van teksten, word je creatiever.

Onthoud je het wel?

Muziek luisteren op kantoor kent niet alleen maar voordelen. Zo onthoud je dingen minder. Ook concentreer je een stuk minder. Dus bij ingewikkelde klussen, zoals het maken van een concurrentieanalyse, is het beter om de muziek uit te zetten.

Muziek werkt kalmerend

In een onderzoek werd er aan proefpersonen gevraagd wat zij liever wilden: een kalmeringsmiddelen of muziek. Vervolgens werd het gedrag van beide groepen vergeleken. De groep die naar muziek luisterde had aanmerkelijk minder angst en stress dan de anderen. Muziek is een ideaal middel om je te ontspannen. Je bloeddruk verlaagt en je ademt rustiger.

Wat gebeurt er eigenlijk op kantoor?

Verder merk je door je koptelefoon op te zetten natuurlijk vrij weinig van wat er op kantoor gebeurt. De positieve effecten van muziek luisteren verdwijnen als je langdurig hier naar luistert. Dus heeft muziek voor de meesten niet al te veel voordelen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.