Popinstituut

Muziekblog – Muziek, Festivals & meer

Contractenrecht

Als muzikant ben je een vrije vogel, een zelfstandig persoon die zijn eigen werk produceert. Maar wil je echt werk maken van je muziek, dan ben je wel afhankelijk van producers. Daarbij moet je uitkijken voor kapers op die kust: hoe voorkom je dat een ander met jou meesterwerk aan de haal gaat?

Auteursrecht
In het IE-recht (Intellectuele Eigendom) zijn het auteursrecht en het naburig recht opgenomen. Hierin staat kortgezegd dat een ander niet zomaar jouw werk mag kopiëren. Wel mogen anderen jouw werk citeren, wat inhoud dat wel gebruikt mag worden in een relevante context zolang erbij vermeld wordt van wie het oorspronkelijke werk is. Deze rechten gelden voor iedereen die een idee tot uitvoering brengt (let op! op ideeën alleen rust geen auteursrecht), of je dit nu zelfstandig doet of met behulp van een producer.

Contractenrecht
Een muzikant brengt zijn werk bijna altijd ten gehore in het kader van een contract met een andere partij. We spreken hier ook wel van een ‘artiestencontract‘. Dit is het arbeidscontract van de muzikant, dus naast het auteursrecht zijn belangrijkste recht.

In Wetboek 7 (wetboek over Arbeidsrecht) staat waar een contract aan moet voldoen, wat er in moet of mag staan en wanneer een contract ?nietig? is, dus wanneer het juridisch gezien niet geldig is. Het contractrecht bevat drie bepalingen:

  • Contractvrijheid: je mag een contract aangaan met wie je wilt;
  • Vormvrijheid: een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig maar wegens gebrek aan bewijs niet verstandig. Dus zet altijd alle afspraken op papier;
  • Verbindende kracht van de overeenkomst: een overeenkomst kan niet zonder meer beëindigd worden. Als dit toch gebeurd moet daar in de meeste gevallen iets tegenover staan, bijvoorbeeld een schadevergoeding.

Het belangrijkste is dat in het contract antwoord wordt gegeven op het ‘wie, wat, waar en wanneer, tegen welke prijs’. Als je dit op papier hebt staan, met datum en handtekening van beide partijen, ben je al een heel eind op weg met je artiestencontract.

Wanneer je toch tegen problemen aanloopt kun je advies inwinnen bij een advocaat, zoals Kessels Advocaten Breda.