Popinstituut

Muziekblog – Muziek, Festivals & meer

The Weeknd

Alles over: The Weeknd

| Geen reacties

Momenteel is The Weeknd de best beluisterde artiest op Spotify. En heel gek is het niet. Met zijn uitgesproken muziek over seks en drugs maakt hij grote indruk op de wereld. Maar er zit meer achter The Weeknd.

Opvoeding

Abel Makkonen Tesfaye, beter bekend als The Weekend, is geboren op 16 februari 1990 in Scarborgough in canada. Abel zijn ouders zijn in 1990 vanuit Ethiopië naar Canada verhuist. Abel is opgegroeid met zijn moeder nadat zijn vader hun verliet toen hij 1 jaar was. Zijn moeder had meerdere banen om het gezin te kunnen onderhouden. Daarom spendeerde hij veel tijd met zijn oma die hem leerde vloeiend Amhaars te spreken. Ook nam zij hem regelmatig mee naar de kerk.

Jeugd

In zijn tienerjaren begon hij met het roken van marijuana en later begon hij ook aan harddrugs. In die jaren ontdekte hij ook zijn liefde voor popmuziek tijdens pianoles. Toen hij een tiener was begon R&B populair te worden en dat heeft uiteindelijk ook zijn stijl beïnvloed. The Weeknd was 17 toen hij stopte op school. In 2007 verhuisde hij uit zijn oude wijk naar Toronto. Hier is zijn naam The Weeknd ontstaan. In een interview met de Rollings Stones verteld hij; “het was geweldig, geen ouders, we kunnen doen wat we willen, zo laat opblijven als we willen, en dat letterlijk voor dagenlang”.

Het begin

In 2010 begon The Weeknd audiotracks te uploaden naar zij YouTube kanaal: XOXXXOOOXO. Kort daarna ontdekte de manager van Drake The Weeknd en postte een paar van The Weeknd zijn nummers op de site van Drake. Op 24 februari 2011 kwam zijn eerste officiële nummer uit “What You Need”. Toen was hij nog onherkenbaar voor het grote publiek. Niemand wist iets over hem en daardoor wilde mensen alleen maar meer. In mei van dat jaar kwam hij met zijn eerste mixtape “HouseOfBalloons”. De dag daarna kon iedereen gratis zijn mixtape downloaden van zijn site. Zijn landgenoot Drake stond totaal achter The Weeknd en gaf zijn muziek een grote boost. Hierdoor ontstond een hechte vriendschap die voor beide later erg belangrijk blijkt te zijn.

Drake en The Weeknd

Foto van: Fuse

Voor het eerst

In juli 2014 besloot Abel Tesfaye trad hij voor het eerst op, in een kleine club in Toronto. Dit betekende echter niet dat hij zijn zichzelf bekend maakte voor de grote massa. Geen camera’s, geen pers en kaartjes moesten een week van tevoren worden gekocht in een schoenenwinkel. Toch was het eerste optreden van The Weeknd volledig uitverkocht. Hij werd pas bekend voor het grote publiek toen Drake hem uitnodigde bij een festival. In 2012 kwam hij uit met nog 2 mixtapes: “Thursday” en “EchoesOfSilence”.

Het grote publiek

In september dat jaar kreeg hij een platencontract en werden zijn 3 mixtapes opnieuw gemixt en uitgebracht als het 3-delige album “Trilogy”. In 2013 deed hij voor het eerst een interview en werd zijn echte naam bekend: Abel Makkonen Tesfaye. Hij kwam kort daarna met het album: “Kissland”. Hij begon met toeren. In 2014 werkte hij samen met Ariana Grande daar kwam het nummer: “Love me harder”. Het nummer waarmee hij zichzelf echt mee op de kaart heeft gezet is: “Earned It” voor de film “Fifthy Shades of Grey”. Hij kwam een jaar later met het album Beauty Behind The Madness. Dit album werd maar liefst 109.000 keer verkocht en 5.2 miljoen keer gestreamd in de eerste week.

Starboy

Het afgelopen jaar heeft hij meerdere prijzen gewonnen. En in 2016 kwam hij met zijn 3e album “Starboy”. Het gelijknamige nummer werd meteen een succes en ook de rest van de nummers doen het goed. Voor dit album heeft hij zijn 3 herkenbare dreadlocks afgeschoren om van zijn “standaardlook” af te komen. Luister hieronder naar de nieuwe song “Starboy” van The Weeknd:

Selena Gomez

Het is nog pril en nieuw maar The Weeknd is zoenend gespot bij een restaurant in Santa Monica, California. Bekijk de foto’s hier.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.